Tuin

Er lijkt een soort toverdrank in de grond van het weiland te zitten. Kenners zeggen dat de klei onder de toplaag zeer vruchtbaar is. Planten, struiken en bomen groeien als kool. De onderliggende klei droogt ook niet uit. De warme en zeer droge zomer vereiste slechts af en toe de waterpomp in de waterpartij aanzetten. Dit gratis water is ook gezonder voor planten dan duur kraanwater. De ingedikte kleilaag zorgt er ook voor dat de grond geen centimeter meer verzakt. Ons vorige huis stond op 15 meter nat veen. Daar was het zand en de tuinaarde niet aan te slepen.


We hebben gekozen voor parkeerplekken en looppaden met grijs ardenner split. Dat past bij de leitjes van het huis en het behoeft nauwelijks onderhoud. Het gras is afgedekt met worteldoek. Daarover is ophoogzand gestort om te egaliseren. Daarop een tweede lag worteldoek en vervolgens pvc splitmatten. Op de parkeerplekken is een zware uitvoering gebruikt. Het geheel is afgedekt met de grijze split.

Vanwege het virus de zomervakantie 2020 benut om een vlonder boven het water en twee vlonders langs het water te maken. De planten, struiken en bomen worden steeds fraaier.